A wiesz cos jesli choszi o lpdi do tego silnika?
Zakup auta- formalności. Prośba o porady
Zwiń
X
-
Zakup auta- formalności. Prośba o porady
Witajcie,
Jest duża szansa, granicząca z pewnością, że w ten weekend zakupię auto. I mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów:
Auto bedzie zakupione od osoby prowadzącej działalność gospodarczą,i stanowi składnik trwały. W związku z tym sprzedaje auto na podstawie f-ry VAT. Ma to mnie zwalniać od PCC-3. Czy informuję jakoś US?
Auto jest od pierwszego właściciela z tym, że było brane w leasing. Po spłaceniu leasingu przeszło na własność sprzedającego.
O co zadbać, aby nie mieć problemów z rejestracją i innych ewentualnych trudności?
Czy powinienem poprosić o przekazanie f-ry pomiędzy leasingodawcą a właścicielem, oraz umowy leasingowej?
czy poza wystawienie f-ry na sprzedaż dla mnie, powinniśmy mieć umowę? gdzie zawrzeć istotne dane auta?
Ubezpieczenie- rozumiem, że przejmuję OC i je kontynuuje, lub wypowiadam i właściciel może odebrać pozostałą składkę?. A co z AC?
Jakie dokumenty muszę uzyskać- co powinien mi przekazać sprzedający?- Faktura (dodatkowo umowa?)
Ubezpieczenie
Karta pojazdu
poprzednie faktrury/umowy?
dowód rejestracyjny?
co jeszcze?
Jakieś praktyczne uwagi?
Z góry dziękujeByła: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
- Faktura (dodatkowo umowa?)
-
Zamieszczone przez JacomelliCzy informuję jakoś US?
Jeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany ten gość co Ci ma sprzedać - to tylko on Ci wystawia f-re i z tym idziesz rejestrować auto.
Zamieszczone przez JacomelliA co z AC?
Zamieszczone przez Jacomellirozumiem, że przejmuję OC i je kontynuuje, lub wypowiadam i właściciel może odebrać pozostałą składkę?.
Komentarz
-
-
Dzięki
Zamieszczone przez piotrek_osJeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany ten gość co Ci ma sprzedać - to tylko on Ci wystawia f-re i z tym idziesz rejestrować auto.Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jacomelliauto na podstawie f-ry VAT. Ma to mnie zwalniać od PCC-3. Czy informuję jakoś US?
Zamieszczone przez JacomelliPo spłaceniu leasingu przeszło na własność sprzedającego.
O co zadbać, aby nie mieć problemów z rejestracją i innych ewentualnych trudności?
Dodatkowo, jak będziesz miał przy rejestracji wyciąg z KRS firmy od której kupujesz auto to mniej czasu spędzisz w urzędzie. Jak nie masz to oni muszą to zrobić, a ty musisz czekać.
Zamieszczone przez Jacomelliczy poza wystawienie f-ry na sprzedaż dla mnie, powinniśmy mieć umowę? gdzie zawrzeć istotne dane auta?
Zamieszczone przez JacomelliA co z AC?
Zamieszczone przez JacomelliJakie dokumenty muszę uzyskać- co powinien mi przekazać sprzedający?
Zamieszczone przez JacomelliJakieś praktyczne uwagi?
Komentarz
-
-
Nie wymagaja zadnego potwierdzenia wykupu z leasingu bo samochod juz jest wlasnoscia tego kolesia.
Poza tym sadzac po wypowiedzi Jacomelli gosc ma dzialalnosc wiec nie ma wpisu w krs.
Bierzesz od goscia fakture, karte pojazdu, oc i walisz do wydzialu komunikacji. Tyle.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
Komentarz